tratamentul cicatricilor
tratamentul cicatricilor

CE ESTE O CICATRICE?

O rană, odată ce este produsă la nivelul pielii, această se va vindeca formând un țesut nou sub forma unor semne vizibile, numite cicatrici. Aceste cicatrici pot avea diferite mărimi și forme; de asemena aceste cicatrici pot avea diferite proprietăți cum ar fi consistentă, culoarea sau cât de tare trag de țesuturile apropiate.

CUM EVOLUEAZA CICATRICILE?

Sunt mulți factori care influențează cum va arată o cicatrice, cum ar fi: cum arată sau cât de mare sau profundă este leziunea inițială; cât durează perioada de vindecare; cum este îngrijită acea cicatrice sau predispoziția individuală. Uneori evoluția cicatricilor este imprevizibilă. În timp ce unele cicatrici pot fi puțin vizibile, altele pot incomoda mult fie prin aspect sau chiar prin limitarea unor mișcări când sunt mari și se află în vecinătatea unor articulații.

Cicatricile au o perioada de evoluție care durează minim 6 luni. Cicatricile corect îngrijite în această perioada evolutivă au șanse să devină foarte puțin vizibile. În această perioadă, au efecte benefice asupra cicatricilor evolutive: foliile și gelul de silicon, masajul, cremele hidratante, protecția solară, presoterapia cu feși elastice sau haine speciale compresive. Pentru anumite tipuri de cicatrici pot fi folosite: terapia cu laser, radioterapia, injecțiile cu corticoizi sau alte substanțe.

DE CE ESTE SOLICITATĂ OPERAȚIA DE ÎNDEPĂRTARE A CICATRICILOR?

Anumite cicatrici pot deranja prin aspectul lor sau limitarea mișcărilor unor regiuni corporale. Limitarea mișcărilor impune că intervenția chirurgicală corectoare să se facă cât mai rapid chiar dacă cicatricea este în perioada de evoluție. Altfel pentru cicatricile care deranjează doar prin aspect, se recomandă ca eventuala intervenție chirurgicală corectoare să se facă după încheierea perioadei de remodelare cicatriceala, care durează minim 6 luni. Trebuie înțeles faptul că, în urma operației, cicatricile nu vor dispărea complet ci vor fi înlocuite cu semnele lăsate de inciziile operatorii, care pot fi puțin vizibile.

CE INTERVENȚII POT FI FĂCUTE PENTRU ASCUNDEREA CICATRICILOR?

Pentru anumite cicatrici care nu mai sunt evolutive, pot fi necesare intervenții care urmăresc să le facă mai puțin vizibile. Varianta optimă se alege în funcție de caracteristicile cicatricilor:

  • injectarea fillerelor pentru cicatrici ușor subdenivelate;
  • dermabrazie, peeling sau laser pentru netezirea pielii și dispariția aspectului neregulat dat de cicatrici superficiale
  • intervenții chirurgicale variate pentru cicatrici profunde, dintre care mai frecvente ar fi:
    • îndepărtarea chirurgicală urmată de închidere directă sau de folosirea unor fragmente de piele recoltate dintr-o zona învecinată sau din altă parte a corpului
    • expandarea tisulară care presupune introducerea sub pielea normală din apropierea cicatricii a unui dispozitiv care va fi umplut periodic și va duce la distensia pielii normale de deasupra; acest surplus de piele va fi folosit într-o nouă operație, pentru a înlocui cicatricea

CÂTEVA CUVINTE DESPRE MINE

Am ales să devin chirurg plastician după ce am văzut cum acestă specialitate poate îmbunătăți calitatea vieții unor oameni, prin „ștergerea” unor dezavantaje mari din diferite regiuni ale întregului corp, reconstruind parți absente, redând un aspect și o funcție cât mai apropiate de normal sau oferind un anumit aspect estetic dorit.

 

Am avut oportunitatea să învăț de la specialiști renumiți în cadrul stagiilor de specialitate din țară și din străinătate. Particip frecvent la evenimente științifice și urmăresc cele mai noi și mai apreciate articolele științifice de specialitate, pentru a le oferi pacienților mei tratamentele cele mai eficiente și sigure.

 
Dr Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică
 
contact

Contactează-ne acum pentru mai multe informații și programări!​



    Sunt de acord ca datele mele personale sa fie procesate conform politicii de confidentialitate.