

PEELINGUL CHIMIC - CE ESTE?
Peelingul chimic sau chemoexfolierea este metoda prin care sunt aplicate anumite soluții la nivelul pielii cu scopul de a provoca o arsura controlată prin care sunt distruse și îndepărtate o parte din straturile pielii și se produce o reacție benefică de regenerare care are drept rezultat îmbunătățirea calităților pielii.
Poate fi folosit pentru îmbunătățirea aspectului feței, gâtului, toracelui superior și chiar al mâinilor.
Peelingurile chimice diferă în funcție de cât de adâncă este arsura produsă; ele variază de la superficial la profund. Tipul de peeling se alege pentru fiecare pacient în parte în funcție de aspectul local al zonelor tratate și de tipul de piele sau fototipul pacientului.
CUM NE PREGĂTIM PENTRU UN PEELING CHIMIC?
Înaintea intervenției poate fi necesară administrarea unui tratament antiherpetic pentru pacienții cu istoric de herpes sau pot fi necesare unele tratamente dermatologice care pregătesc pielea pentru intervenție. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la soare și evitarea folosirii produselor cosmetice.
CUI I SE RECOMANDĂ PEELINGUL CHIMIC?
Peelingul chimic se recomandă persoanelor sănătoase, fără antecedente de cicatrizare anormală sau de afecțiuni dermatologice, care nu au o culoare închisă a pielii și care doresc îndepărtarea unor cicatrici superficiale cum ar fi cele produse după acnee, unor riduri fine, unor zone de pigmentare neregulată sau unor leziuni provocate de expunerea la soare.
ÎN CE CONSTĂ INTERVENȚIA DE PEELING CHIMIC?
Pentru anumite tipuri de peeling poate fi necesară anstezia locală sau generală. Intervenția de peeling chimic începe prin curățarea fetei. După această etapă de pregătire a pielii urmeză aplicarea soluției alese pe piele. Această se lasă o perioada scurtă de timp; în această perioadă poate fi resimțită o senzație de arsură. Urmează îndepărtarea sau neutralizarea soluției chimice folosite și aplicarea unor unguente protective.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ INTERVENȚIE?
După intervenție vor fi necesare controale periodice; vor trebui evitate expunerea la soare, traumatismele locale și aplicate unguente care vor proteja zonele tratate până la vindecare. În funcție de adâncimea peelingului vindecarea poate dura câteva săptămâni. După vindecare roșeața poate persista câteva luni.
CÂTEVA CUVINTE DESPRE MINE
Am ales să devin chirurg plastician după ce am văzut cum acestă specialitate poate îmbunătăți calitatea vieții unor oameni, prin „ștergerea” unor dezavantaje mari din diferite regiuni ale întregului corp, reconstruind parți absente, redând un aspect și o funcție cât mai apropiate de normal sau oferind un anumit aspect estetic dorit. Am avut oportunitatea să învăț de la specialiști renumiți în cadrul stagiilor de specialitate din țară și din străinătate. Particip frecvent la evenimente științifice și urmăresc cele mai noi și mai apreciate articolele științifice de specialitate, pentru a le oferi pacienților mei tratamentele cele mai eficiente și sigure.
Dr. Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică
