otoplastia

OTOPLASTIA - INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ PENTRU URECHILE PROEMINENTE

Otoplastia este intervenția chirurgicală care poate corecta această deformare cunoscută sub numele de urechi proeminente sau “clăpăuge”, în care pavilioanele urechilor au un aspect anormal, fiind plasate mult spre anterior. Această situație poate fi corectata printr-o interventie chirurgicală.

 

DE CE SĂ CORECTĂM URECHILE PROEMINENTE?

Urechile proeminente pot crea un discomfort psihic semnificativ, în special la copiii preșcolari și școlari care prezintă aceste modificări ale urechilor. Intervenția chirurgicală redă un aspect normal cu care cei tratați își pot relua activitatea normală sau pot merge la școală.

 

IN CE CONSTĂ OPERAȚIA DE OTOPLASTIE PENTRU URECHI PROEMINENTE?

Această intervenție constă realizarea unor incizii in spatele urechilor urmate de  evidențierea scheletului cartilaginos al urechii; acest schelet cartilaginos este modificat este poziționat astfel încât să obținem efectul dorit: un aspect normal cu o poziționare posterioară, mai apropiata de cap a urechii; uneori, pentru obtinerea rezultatului dorit, este nevoie și de îndepărtarea unei părți din cartilajul auricular. Dupa remodelarea scheletului cartilaginos al urechii, urmeaza inchderea inciziei si aplicarea unui pansament special care sa mentina noua pozitie a urechilor. 

Dupa iesirea din clinică pot fi necesare anumite medicamente. Vor fi necesare controale periodice. Pansamentele vor fi necesare o săptămână ca și lipsa de la grădiniță sau de la locul de activitate. Această intervenție se poate face și la vârsta adultă dificultatea interventiei fiind, de regula mai mare, intrucat cartilajului auricular nu este la fel de maleabil. Sunt de evitat traumatismele locale in perioada de recuparare.  Vor fi necesare bentițe compresive pe perioada nopții și în timpul unor jocuri sau sporturi timp de câteva luni.

 

Recomandarea mea

„Recomand intervenția chirurgicală de otoplastie pentru urechi proeminente copiilor care au atins vârsta de 5 ani, au urechile suficient de dezvoltate poziționate prea anterior, nu au alte probleme de sănătate și se pregătesc să înceapă școala, cât și adulților sănătoși, care prezintă aceste modificări corectabile ale urechilor și înțeleg ce se poate obține în urma operației, care sunt avantajele, limitele și riscurile acestui tip de operație.”

 

Dr Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică
 
contact

Contactează-ne acum pentru mai multe informații și programări!​    Sunt de acord ca datele mele personale sa fie procesate conform politicii de confidentialitate.