abdominoplastie
abdominoplastie

ABDOMINOPLASTIA – CE ESTE ŞI CÂND POATE FI FĂCUTĂ?

Abdominoplastia este o procedura cosmetică chirurgicală prin care se înlătură excesul de piele şi grasime din zona centrală şi inferioară a abdomenului.  Si tensionarea peretelui muscular poate fi necesara. Scopul abdominoplastiei este de a crea un profil abdominal ferm şi suplu. Avansările din domeniul medical au permis ca abdominoplastia să poată restabili o siluetă normală, cu minime efecte adverse pentru sănătate.

ABDOMINOPLASTIA - CUM SE DESFASOARA OPERATIA?

Operaţia de abdominoplastie se face sub anestezie generală. Pacienţii vor avea nevoie de un consult pentru a le fi evaluată complet starea de sănătate. Sunt estimate riscurile intervenției pentru ca aceasta sa aiba loc în condiții de siguranță.

Odată ce pacientul este anesteziat, se face o incizie în partea inferioară a abdomenului. În cazul abdominoplastiei complete, incizia se va prelungi dintr-o parte în cealaltă a oaselor şoldului. Urmează ridicarea pielii abdominale până în partea superioară, spre coaste, cu o incizie separată pentru a elibera buricul. Principiul este simplu, pielea se va întinde peste abdomen, eliminând excesul. Inciziile vor fi apoi închise şi pansate, iar pacientul este pregătit pentru recuperare.

Uneori lipoaspiratia (aspirarea excesului de grasime) se poate face in acelasi timp cu abdominoplastia. Cele 2 interventii vor trata zone diferite ale abdomenului in cadrul aceleiasi operatii.

ABDOMINOPLASTIA: PRO ȘI CONTRA

Decizia de a urma tratamentul chirurgical este ghidată de argumente pro şi contra intervenţiei. În urma unei informări corecte, chirurgii esteticieni evaluează dacă abdominoplastia aduce beneficii fizice şi psihice pacientului. Utilizată în paralel şi cu alte proceduri, operaţia poate avea și alte efecte pozitive asupra corpului precum dispariţia unor leziunilor cutanate. De asemenea, înlăturarea surplusului de piele elimină şi riscul de apariţie a iritaţiilor şi infecţiilor cutanate cauzate de o igiena inadecvata.

Pe de altă parte, abdominoplastia va lăsa o cicatrice permanentă în zona inferior-abdominală. Rezultatul se modifica odata cu luarea în greutate sau o nouă sarcină. Ca orice intervenţie chirurgicală majoră, această intervenţie prezintă riscuri post-operatorii precum infecţii, sângerare, apariția unor colecții lichidiene, vindecare întârziată, necroză tegumentară, complicații tromboembolice.

CINE ESTE CANDIDATUL INTERVENȚIEI DE ABDOMINOPLASTIE?

Abdominoplastia poate fi recomandată oricărui pacient cu o stare generală bună, care își doreste un aspect mai plăcut al abdomenului.

 

Un abdomen mai plat și ferm, tensionarea stratului muscular și indepartarea excesului de piele și grăsime rămasă după o scădere în greutate sau după multiple sarcini sunt cateva motive pentru care operatia este solicitata.

Intervenţia nu este indicată pacienţilor cu anumite boli cronice, probleme circulatorii sau cu riscuri mari cardiovasculare. De asemenea, intervenţii majore vechi precum transplantul de rinichi, prezintă un risc mare de complicaţii în zona abdominală.

În pregătirea pentru abdominoplastie, medicul poate recomanda scăderea în greutate pentru a elimina o parte din stratul adipos din jurul organelor, dar şi oprirea fumatului cu cel putin 6 săptămâni înaintea intervenţiei.

De asemenea, se face si o informare completă a pacientului şi a aparţinătorilor în privinţa stilului de viaţă de urmat post-operator.

lipoaspiratie

CUM SE DESFĂȘOARĂ RECUPERAREA POST-OPERATORIE?

În prima parte a recuperării, durerea şi inflamaţia vor fi prezente. Odihna la pat este necesară pentru vindecarea corectă a operaţiei. Mobilizarea este necesara din primele zile pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge. După externare pacientii au dificultăţi cu ridicarea greutăţilor, aplecarea sau statul în picioare. Este necesar ajutorul unei persoane apropiate pentru multe din activităţile zilnice.

Stilul de viaţă si respectarea recomandarilor influenţează puternic recuperarea post-operatorie.

În cazul abdominoplastiei, recuperarea este însoțită de durere şi dificultate în efectuarea activitatilor în primele zile după intervenţie, dar şi un risc crescut de apariţie a cheagurilor de sânge, similar oricărei operaţii majore.

CÂTEVA CUVINTE DESPRE MINE

Am ales să devin chirurg plastician după ce am văzut cum acestă specialitate poate îmbunătăți calitatea vieții unor oameni, prin „ștergerea” unor dezavantaje mari din diferite regiuni ale întregului corp, reconstruind parți absente, redând un aspect și o funcție cât mai apropiate de normal sau oferind un anumit aspect estetic dorit. Am avut oportunitatea să învăț de la specialiști renumiți în cadrul stagiilor de specialitate din țară și din străinătate. Particip frecvent la evenimente științifice și urmăresc cele mai noi și mai apreciate articolele științifice de specialitate, pentru a le oferi pacienților mei tratamentele cele mai eficiente și sigure.”

 

Dr Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastica, estetica si reconstructiva

contact

Contactează-ne acum pentru mai multe informații și programări!​



    Sunt de acord ca datele mele personale sa fie procesate conform politicii de confidentialitate.